Extra jungfruolivolja

Extra jungfruolivolja

virgin-olive-oilNär man köper olivolja är det viktigaste att kontrollera att det står extra jungfruolja, eller extra virgin/virgine. Benämningen förklarar hur tillverkningen har gått till och kan ses som ett märke för kvalitet. Jungfruoljan är olja som enbart kommer ur den första pressningen av oliverna. Den är kallpressad och har alltså inte hettats upp så att alla näringsämnen och smaker bibehålls. Processen tillåter inte att man tillsätter kemikalier och syrehalten ligger på max 1%.

Det finns många som använder raffinerad olivolja, men i den raffinerade oljan tillsätts ofta kemikalier för att sänka syrehalten vilket resulterar i en smaklös och färglös olivolja. Ibland tillsätts lite extra jungfruolja för att ge tillbaka lite av färgen. För den som inte gärna vill ha kemikalierna men önskar en mer neutral smak brukar det finnas olika skalor på smak och beskrivningar på de olika flaskorna i affären. Där finns allt från nästan helt smaklösa extra jungfruoljor till väldigt smakrika med en tydlig doft som märks bara man börjar skruva upp korken.

Olika smakkaraktärer

Olika olivoljor kan skilja i både smak och färg. I regel delas oljan in i 3 olika smakkaraktärer.

  • Fruttato – den fruktiga och smakrika olivoljan kommer från den allra första skörden i november. Den är väldigt grön i färgen och frisk i smaken, med en eftersmak av färska oliver med en mild beska. Passar bra när man vill sätta extra krydda på exempelvis salladen eller charkbrickan.
  • Armonico – är olivoljan som pressats ur skörden i mitten av säsongen. Denna olivolja är väldigt harmonisk och välbalanserad, oliverna ger fortfarande en tydlig smak. Passar utmärkt både att steka eller att ringla över salladen.
  • Gentile – olivoljan som skördas i december/januari, mot slutet av säsongen är hamornisk och mild i sin karaktär. Denna typen är bra som stekolja eller i mat där man inte vill ha en framträdande smak av olivolja.

Kortfattat om olivoljans historia

Olivolja har använts av människor sedan långt tillbaka i tiden. Det har hittats spår efter oljan redan 2600 år f.Kr. Sedan dess har olivoljan använts inte bara för matlagning, utan även i medicinska syften, religiösa ritualer, till att göra tvål och hudprodukter.

Post A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *