Marmelad i olika smaker

Vad är marmelad?

marmalade-in-various-flavorsMarmelad är egentligen en fruktkonserv på enbart citrusfrukter. Här i Sverige, å andra sidan, gör man inte riktigt den skillnaden. Därför finns det marmelad på de flesta frukter och bär. Anledningen att det egentligen bara är citrusfrukter som kan bli till marmelad, är dess naturliga pektin som gör att den tjocknar vid kokning. När man gör marmelad på annan frukt än just citrus, måste man tillsätta pektin för att den ska få sin rätta konsistens.

Marmelad är gott till mycket

I Sverige äts det gärna marmelad på en bit rostat bröd eller kanske en skorpa. Den gör sig även utmärkt som fyllning i tårtor och pajer, bättre än sylt då den är fastare i sin konsistens. Marmelad i glass gillas av många, och har man lite vaniljglass hemma kan man alltid göra den lite festligare genom att röra ner en sked marmelad eller två.

I England är det populärt med pomeransmarmelad på rostat bröd. Marmelad kan även göra sig gott som glasyr för exempelvis lamm, skinka eller kyckling.

Marmeladens historia

Marmelad har använts, vad man vet, sedan det Persiska rikets storhetstid. Liknande konserver har funnits i Europa från 1300-talet, men ursprungsversionen för dagens marmelad kom till Portugal från Mellanöstern under 1500-talet. En stor skillnad var att man nu började använda socker istället för honung. Marmeladen var inte lika mjuk i konsistensen som den oftast är idag. Då gjordes den istället så att man kunde skiva upp den. Det kan liknas vid rysk marmelad som är så fast att den är formbar och kommer i bland annat kuber eller formen av citrusklyftor.

Modern marmelad så som man känner till den idag började tillverkas under 1700-talet i Skottland. En man vid namn James Kieller fick inte sålt sin sura frukt och då gjorde hans fru, Janet Kieller konserver på frukten. 1797 grundades Kiellers marmeladfabrik i Dundee.

Post A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *