Om kaffe

coffeeKaffe är en dryck som framställs genom att rosta, koka och mala bönor, så kallade kaffebönor. Faktum är att kaffebönan inte är en böna utan ett bär men har i folkmun kommit att kallas för böna på grund av konsistensen och utseendet generellt.

Kaffe dricks över hela världen och på olika sätt. Av hela världens länder är det enligt statistik finländare och svenskar som dricker mest kaffe. De största odlingarna av kaffebönor finns i Sydamerika och i vissa delar av Asien. Numera är det vanligt att välja kaffe som tagits fram på ett sätt som är hälsosammare för de som arbetar på odlingarna, så kallat “fair trade” kaffe.

Kaffe är ofta vad man dricker för att vakna på morgonen och hålla sig energisk under hela dagen. Man kan välja att dricka det svart eller med någon form av tillsats exempelvis mjölk, grädde eller socker.

Kaffe är inte bara en uppiggande dryck utan även en sällskapsdryck, precis som te. Det är vanligt i Sverige att gå ut med sina vänner eller sin familj och fika. Att fika innebär att dricka kaffe (eller te) samt att äta något sött till kaffet. Kaffet som dricks på caféer brukar vara av olika karaktär. Självklart kan man ta en bryggkaffe med eller utan mjölk och socker men det finns en uppsjö av olika typer av kaffe att beställa och prova. Den vanligaste numera är nog latten som är kaffe (eller espresso) med skummad mjölk. En cappuccino har liknande smak men med mer skummad mjölk. För de som inte dricker mjölk av hälsoskäl eller av etiska anledningar finns det oftast både soja- och havremjölk att tillgå.

Finsmakare har fått upp ögonen för möjligheten att göra kaffe av högsta kvalitet hemma. En så kallad kaffemaskin med möjligheten att lägga i engångskapslar har blivit populär och det finns affärer som är nischade till att enbart sälja sådana engångskapslar. På så sätt kan alla intresserade bli sin egen barista och kaffekulturen kommer med största säkerhet att leva vidare i flera generationer.

Post A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *