Piffa upp maten med goda kryddor!

food-with-tasty-spicesKryddor i maten har använts i alla tider. Alltid finns det något som ska smaksättas. Detta gäller inte bara mat förresten – kryddor är lika användbart när det gäller drycker av olika slag. I grund och botten är kryddor helt enkelt växter, både färska och torkade sådana. Det är därför lätt att se varför de har använts i flera tusen år; att torka växter och sköta om växter är enkelt och det är samtidigt lätt att förvara kryddor. De behöver ingen kylning, så man har aldrig varit i behov av ett kylskåp. Färska kryddor kan odlas precis som vad som helst och på varma breddgrader fungerar det i stort sett hela året. Torkade kryddor förvarades traditionellt i små påsar av tyg, på skuggig plats dold från solens strålar.

Olika slags kryddor

De finns massor av olika slags kryddor att tillgå i handeln idag och det är bara fantasin som sätter gränser för vad som ska inhandlas. Den kanske viktigaste kryddan av alla, salt, ska inte underskattas. Denna smaksättare är en perfekt grund till alla former av matlagning. Saltet finns dessutom i olika smaksättningar att köpa. Det finns varianter som smakar rosmarin, basilika, ost och mycket mera. Salt finns dessutom i flera lite roliga färger för den som så önskar.

Efter saltet kommer antagligen peppar som krydda nummer 2. Den ger maten lite hetta och karaktär. Peppar finns i en mängd olika skepnader, där klassikerna är vitpeppar och svartpeppar. Hit hör också olika former av chili och andra starka varianter. Här är det förstås väldigt mycket tycke och smak som gäller: hur stark vill du ha din mat?

För att sedan sätta arom på maten finns många kryddor för ändamålet. Populärt i pastarätter är exempelvis basilika och salvia, följt av oregano och rosmarin. För att krydda kött erbjuds ett stort urval av grillkryddor, som egentligen är en blandning av salt och andra kryddor. Var inte rädd att använda kryddor i maten – experimentera och öka spänningen i matlagningen!

Post A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *